Je bekijkt nu Wat is een router?

Wat is een router?

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Een router is een toestel dat, na de modem, het internetsignaal via een kabel (of draadloos) verder verstuurt naar meerdere computers of apparaten die gebruikmaken van internet. Het internetsignaal komt binnen via de modem en wordt vervolgens via de router verdeeld naar meerdere computers. De router zorgt ervoor dat er tegelijkertijd op meerdere locaties gebruik gemaakt kan worden van het internet.

Hoe werkt een router?

De router koppelt meerdere computers aan hetzelfde netwerk. De router communiceert d.m.v. protocollen en controleert naar welk adres er informatie wordt gestuurd. Een router kiest automatisch de kortste weg. Er zijn 2 soorten routing: statisch en dynamisch. Statisch routeren houdt in dat de router via een vaste weg verbinding maakt met een volgende router. Bij dynamisch routeren kiest de router de kortste weg d.m.v. variabelen zoals afstand, bandbreedte en kosten.

Router en Glasvezel

Omdat oudere routers vaak niet meer voldoen, worden er jaarlijks talloze nieuwe routers aangeschaft. Oude routers hebben vaak moeite met het (draadloos) verzenden van grote bestanden. Ook is het signaal vaak te zwak voor verder afgelegen computers. Draadloos bereik en snelheid zijn de belangrijkste redenen voor de aanschaf van een nieuwe router. De snelheden van routers lopen steeds verder op door de enorme capaciteiten van moderne glasvezelnetwerken.