Je bekijkt nu Wat is een Modem?

Wat is een Modem?

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Een modem is een apparaat dat informatiesignalen (zoals het kabelsignaal dat in uw huis binnenkomt) vertaalt naar bruikbare signalen voor de diensten die u gebruikt. De modem vertaalt deze informatiesignalen naar bruikbare signalen voor bijvoorbeeld internet, televisie en bellen.

Draadloos modem

Zonder een modem kunnen deze signalen niet worden omgezet en zijn deze dus niet bruikbaar. Veelal wordt een modem ingezet om een dataverbinding tussen diverse computers tot stand te brengen door middel van een kabelverbinding. Echter wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruikgemaakt van draadloze verbindingen.

Hoe werkt een modem?

De werking van een modem is als volgt: de modem zet binaire gegevens om in pieptoontjes met meerdere frequentiebereiken. Vervolgens worden deze pieptoontjes over een verbinding verzonden en bij de volgende modem weer omgezet in binaire gegevens. Bij ouderwetse modems hoorde je dit omzetten in pieptoontjes ook daadwerkelijk. Tegenwoordig is de frequentie van deze tonen zo hoog dat het signaal niet meer hoorbaar is.

Snelheid Modem Telefoonlijn

De eerste consumenten-modems konden tussen de 100 en 300 bits per seconde verzenden. Vervolgens werd er een telefoonlijn rechtstreeks aan de computer gekoppeld en waren er snelheden tot 56 kilobyte per seconde mogelijk, waardoor de maximale capaciteit uit de telefoonlijn werd gehaald.

ISDN Modem

Vervolgens kwam Integrated Services Digital Network (ISDN) op de markt waarbij met een dubbele lijn 128 kilobyte per seconde haalbaar was. Hierna werden kabelinternet en ADSL ontwikkelt waarmee er grote vooruitgang geboekt werd: datatransmissie met honderden kilobytes per seconde behoorde tot de mogelijkheden. Dit werd doorgevoerd tot er enkele megabytes mogelijk waren.

Glasvezel Modem

Tegenwoordig zijn er met de glasvezelnetwerken en glasvezelmodems veel hogere snelheden haalbaar dan met oudere technologie het geval was: 100 megabyte per seconde is tegenwoordig in veel gevallen al de norm, terwijl het einde in de glasvezelontwikkelingen nog lang niet in zicht zijn.