Je bekijkt nu Wat is een IP adres en wat doet het?

Wat is een IP adres en wat doet het?

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Een Internet Protocol (IP)-adres is een adres waarmee de netwerkkaart in de computer geadresseerd kan worden in het TCP/IP model, de standaard van het internet. Simpel gezegd is dit een uniek nummer waarmee een computer verbonden is op het internet en waarmee deze zichtbaar en bereikbaar is voor andere computers op het internet. Het IP adres valt in zekere zin te vergelijken met een telefoonnummer.

Wat is een IP Adres?

Een IP adres is het persoonlijke nummer waarmee een computer verbinding tot het internet maakt en waar het online mee te vinden is door andere computers. Vaak zijn deze IP adressen gekoppeld aan een bedrijf en is het te achterhalen waar bepaalde bewerkingen vandaan komen. Zo valt vrijwel al het internetverkeer te achterhalen en is zoiets nooit anoniem. Veel internetcriminaliteit wordt ook opgespoord door het woonadres te achterhalen middels het IP adres.

Statische en Dynamische IP Adressen

Doordat het mogelijk is het IP-adres te achterhalen, is het voor sites ook mogelijk om sommige IP-adressen te “bannen”. Websites blokkeren dan de toegang tot hun site voor bepaalde IP-adressen die zich bijvoorbeeld niet aan bepaalde regels gehouden hebben. Er zijn verschillende soorten IP adressen, namelijk statische en dynamische. Statische IP adressen zijn vaste nummers die niet veranderen. Dynamische IP adressen zijn veranderlijk.