Je bekijkt nu De geschiedenis van het Internet

De geschiedenis van het Internet

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Mensen die geboren zijn na 2000 kunnen zich een wereld zonder internet niet voorstellen. Hoewel het internet formeel niet wordt gerekend tot de eerste levensbehoeften, is de nieuwe generatie tamelijk ontredderd wanneer de verbinding met het wereldwijde web voor langere tijd verbroken is. Toch hoeven we er niet eens zo enorm ver voor terug in de tijd als de opmars van het internet willen bekijken. De start van het internet voor consumenten was namelijk pas in 1993. De verschillen met toen en nu waren enorm groot, maar dat geldt eigenlijk voor de meeste innovaties op technisch gebied.

Snelheid enorm toegenomen

Een complete speelfilm downloaden is tegenwoordig zo gebeurd. Als je dat in 1991 had geprobeerd, was het waarschijnlijk niet een kwestie van uren geweest, maar van dagen. Toen het internet nog maar net bestond, vond bestandsoverdracht plaats met een snelheid van 2kB per seconde. Een speelfilm met een lengte van twee uur neemt in hoge beeldkwaliteit al snel 1GB ruimte in beslag, ofwel 1000000kB. Dit houdt dus in dat je ongeveer 5,7 dagen nodig had om een bestand van die grootte te downloaden. Maar dat was ook in die dagen niet echt waarmee we ons bezighielden.

Wat deden we op internet?

  • We verstuurden e-mails naar elkaar, hoofdzakelijk met alleen tekst
  • We communiceerden via eenvoudige applicaties met elkaar in een live verbinding
  • We zochten informatie op via websites

In de loop der jaren zijn daar in rap tempo allerlei zaken aan toegevoegd. Als je kijkt op de website ikwilglasvezel.nl, besef je hoe groot de mogelijkheden tegenwoordig zijn. Verbindingen worden steeds sneller en het aantal toepassingen breidt zich enorm uit. Overal ter wereld verrijzen immense datacentra met daarin een gigantische hoeveelheid computers om al die gegevens goed te kunnen verwerken. Tegenwoordig gebruiken we het internet om te bellen, televisie te kijken, games te spelen, grote bestanden te verzenden, enzovoort. De mogelijkheden zijn echt enorm groot.

Waar in de beginjaren van het internet het hebben van een internet aansluiting nog een noviteit was, is het tegenwoordig eerder een uitzondering als mensen thuis niet online gaan. En waar tegenwoordig een snelheid van 500Mb per seconde standaard door providers wordt aangeboden, moeten we beseffen dat dit meer dan 200.000 keer sneller dan de verbinding die we in de jaren negentig, toen nog met een piepend en krakend modem, via de telefoonlijn konden maken.