Je bekijkt nu 8 vragen (en antwoorden) over Glasvezel

8 vragen (en antwoorden) over Glasvezel

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Is glasvezel iets voor mij? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Op deze pagina geven we kort wat informatie en antwoorden op enkele vragen die u misschien heeft. Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen? Stel ze gerust!

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is een dunne draad van glas. Glasvezel is sterk en buigzaam. In telecommunicatie wordt een speciaal gefabriceerde glasvezel gebruikt die supersnel lichtsignalen geleidt over grote afstanden en op een betrouwbare manier. Die lichtsignalen transporteren de gegevens, bijvoorbeeld voor internet, telefonie en televisie. Sinds 1970 wordt dat toegepast voor onderzeekabels. Glasvezel is daarna snel de meest gebruikte kabelsoort in telecommunicatie geworden. Ook KPN en Ziggo gebruiken glasvezel voor grote delen van hun basis-netwerk. Alleen nog niet tot bij alle mensen thuis. En daar kan een bottleneck zitten en er wordt hard gewerkt om dit overal op te lossen!

Waarom glasvezel?

Een glasvezelverbinding is de voorziening van de toekomst. Het is supersnel, veilig en biedt praktisch ongelimiteerde mogelijkheden. Andere voorzieningen zoals de telefoonkabel en de coaxkabel hebben hun technische beperkingen. Dit terwijl de behoefte aan meer, sneller en beter digitaal verkeer blijft toenemen. We gaan steeds meer met internet doen, terwijl de “oude” telefoonkabel en coaxkabel daar nooit echt voor bedoeld zijn… Een glasvezelverbinding is daarnaast storingsvrij: het geleidt geen elektromagnetische straling (dit in tegenstelling tot koper).

Wat kan ik met glasvezel?

Net als met de kabel kunt u (analoog en digitaal) televisie kijken via de glasvezel. Een glasvezel is net als de kabel (coaxkabel) of de koperdraad (telefoonlijn) een kabeltje naar uw woning. De coax en telefoon worden trouwens niet weggehaald bij het aanleggen van glasvezel; de glasvezeldraad komt er bij dus u kunt bepaalde diensten blijven afnemen bij huidige providers, en 1 of meer via glasvezel. Want naast televisie is ook internet en telefoon mogelijk via de glasvezel. En toekomstige extra diensten zoals een beeldverbinding met de huisartsenpost via de TV. Of uw eigen instelbare mozaïekscherm voor uw favoriete kanalen!

tv kijken via glasvezel

Moet ik voor glasvezel een andere televisie kopen?

Dit is niet nodig. De nieuwste vorm van televisie is de zogenaamde IP-TV. In plaats van de klassieke radiosignalen via de ether of een kabel wordt het beeld overgedragen via pakketjes digitale gegevens over het Internet. Een normale TV kan die pakketjes niet lezen en decoderen, daarom is er voor IP-TV ook een extra ontvanger/decoder nodig die er weer een klassiek signaal van maakt. In principe heeft IP-TV veel meer mogelijkheden dan klassieke TV of digitale TV. Bij de meeste aanbieders wordt gratis een decoder meegeleverd.

Is Internet via glasvezel echt veel sneller?

Ja, via glasvezel is internet sneller. Of het veel sneller is hangt af van het abonnement dat u nu heeft en wat u straks via glasvezel zou kiezen. Iets meer dan 10 jaar geleden maakte iedereen gebruik van een ‘inbelverbinding’. Met de komst van ADSL en kabel was het mogelijk een altijd-aan-verbinding te krijgen. Veel sneller en met een voorspelbare prijs. Het downloaden (ontvangen) van bijvoorbeeld een muziekje ging snel vergeleken met het inbellen. Maar door technische beperkingen van de ADSL en kabel is de snelheid van zenden veel langzamer dan ontvangen.

Een glasvezelverbinding kan net zo makkelijk en snel zowel zenden als ontvangen. Dat verschil is heel goed merkbaar naarmate iemand meer gaat versturen. E-mail met mooie digitale foto’s of bestanden die steeds groter worden, filmpjes en video, online beeldchatten, en vergeet vooral niet de backup’s. De communicatie via internet is veel meer zenden én ontvangen. Via de glasvezel is dat veel sneller: ontvangen 5 tot 10 keer zo snel, en zenden vaak al 10 tot 20 keer zo snel! Dit met de start-snelheid van 50Mbps, wat in de nabije toekomst al snel 500 of 1000Mbps kan worden! Ook krijgt u bij glasvezel net als bij ADSL uw eigen directe verbinding met de wijkcentrale, in tegenstelling tot de afgesplitste en gedeelde verbinding van de kabel. Uw buren kunnen uw verbinding dus niet nadelig beïnvloeden!

Wat zijn de voordelen van telefonie via glasvezel?

Telefoneren via de glasvezel is digitale telefonie, net als bellen via de kabel van Ziggo of het internetplusbellen van KPN. Digitale telefonie kent voordelen zoals lagere kosten en meer functies. Het meegeleverde glasvezelmodem dat in uw huis geplaatst wordt heeft van zichzelf al twee gewone (analoge) telefoonaansluitingen. Een gewone of draadloze telefoon kan rechtstreeks aangesloten worden. Een gewone huiscentrale kan zonder enige aanpassing aangesloten worden. U kunt uw bestaande telefoonnummer meenemen maar laat uw nieuwe dienstenaanbieder dit regelen. Niet zelf eerst opzeggen, als u dat te vroeg doet vervalt dat nummer en is het nummer niet over te zetten!

Wat is het verschil met analoge telefonie

Digitale telefonie heeft tal van voordelen maar heeft niet precies dezelfde eigenschappen als het klassieke analoge telefoonnet. Dat heeft bijvoorbeeld zijn eigen voeding vanuit de centrale zodat een telefoon op dat net blijft werken als de stroom in huis uitvalt. Tenzij u een huiscentrale heeft of met draadloze telefoons werkt: die vallen ook uit bij een stroomstoring. De maatschappelijke noodzaak om te kunnen blijven telefoneren bij stroomuitval is overigens sterk verminderd met de opkomst van de mobiele telefoon.

Verzekeraars eisen meestal dat een alarmcentrale via het klassieke net aangesloten wordt omdat hun systemen niet overweg kunnen met digitale telefonie. Hetzelfde geldt voor de zorgalarmering. Dit is aan het veranderen, het gebruik van internet voor dit soort toepassingen is in opkomst maar dat gaat langzaam. Daarom, in deze gevallen wordt het voorlopig afgeraden om digitale telefonie te gebruiken. Tenzij u bereid bent extra te investeren in een zogenaamde convertor die het signaal omzet, en een kleine backup-stroom-generator die in geval van stroomuitval dit systeem wel in gebruik houdt. Met die investering heeft u uiteindelijk een nog beter systeem! En de meeste centrales kunnen hiermee overweg, of kunnen u hierbij adviseren.

Is overstappen naar glasvezel eng?

Overstappen naar glasvezel is niet eng! Er kan natuurlijk altijd iets misgaan in een aansluitproces, maar niks wat niet opgelost kan worden. Dat kan ook gebeuren als u nu van traditionele dienstenaanbieders wisselt. Nadeel van de traditionele aanbieders: die moeten vaak over dezelfde lijn (KPN) werken en zitten elkaar vaak in de weg. Voordeel van glasvezel: volledig nieuwe verbinding naast de huidige, dus ze kunnen naast elkaar bestaan!

storing bij glasvezel