Je bekijkt nu Wifi verbeteren – overal draadloos internet in huis

Wifi verbeteren – overal draadloos internet in huis

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Wanneer je vandaag de dag in huis gebruik wil maken van internet beschik je daarvoor uiteraard over verschillende mogelijkheden. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen enerzijds internet via de kabel en anderzijds draadloos internet. De meeste mensen geven de voorkeur aan deze laatste optie. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat er tegenwoordig natuurlijk heel wat meer systemen zijn in huis die met het internet verbonden dienen te worden. Wil jij ook graag kunnen genieten van draadloos internet in huis en zou je graag willen ontdekken hoe je dit op de meest optimale manier kan realiseren? Dan kan je even verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie beslist de moeite waard zijn!

Hoe werkt wifi?

Veel mensen stellen zich de vraag hoe dat draadloos internet nu precies werkt. Bij wifi wordt er gebruik gemaakt van radiogolven om data te verzenden via een netwerk. Hetzelfde principe wordt eveneens toegepast door je smartphone of gsm op het ogenblik dat deze een connectie wenst te maken met het internet. Door middel van een zogenaamd access point worden de gegevens (eveneens door middel van radiogolven) verzonden door de ether. Een access point is een draadloos toegangspunt. Het betreft hier eigenlijk een draadloze server die enerzijds de gegevens ontvangt en anderzijds terug verstuurt door middel van een antenne. Zo’n access point is onder meer terug te vinden in een draadloze modem en in een draadloze router.

Een zogenaamde wifi-ontvanger die zich bevindt in bijvoorbeeld een laptop vangt de radiogolven op. Deze ontvanger wordt ook wel een ‘client’ genoemd. Alle laptops die tegenwoordig op de markt worden aangeboden beschikken over een ingebouwde wifi-kaart. Heb je nog een oudere laptop waarbij dat niet het geval is? Dan kan dat probleem worden opgelost met een wifi usb-adapter. Het bereik waarover je beschikt bij een wifi-netwerk wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het gaat hierbij onder meer om de volgende:

  • Muren en / of vloeren van gewapend beton;
  • De aanwezigheid van magnetrons;
  • Andere systemen zoals bijvoorbeeld draadloze alarminstallaties;
  • Metalen oppervlakken;

In principe zou in de praktijk een bereik over een afstand van 35 meter haalbaar moeten zijn. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat dit geen garantie is. In de praktijk is het dan ook best mogelijk dat er hier (aanzienlijk) van wordt afgeweken.

Bedraad internet in het hele huis

Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen en wil je graag overal in huis kunnen rekenen op het snelst mogelijke internet? Dan is de keuze voor bedraad internet in het hele huis voor jou wellicht de meest voor de hand liggende. In een bestaande woning is dit helaas heel wat minder eenvoudig te realiseren. Dit niet in het minst omdat er in dat geval rekening moet worden gehouden met heel wat kap- en breekwerk. Wil jij dergelijke werkzaamheden voorkomen? Dan zal je haast genoodzaakt zijn om daarvoor te kijken in de richting van draadloos internet. Door gebruik te maken van een homeplug is het in de praktijk evenwel alsnog in zekere zin mogelijk om te kunnen genieten van snel internet via de kabel in de hele woning. Dit terwijl systemen toch ook draadloos connectie kunnen maken met het internet.

Extra wifi punten aanleggen

Zou je graag het bereik van je draadloos internet in huis willen vergroten zonder dat je daarbij rekening dient te houden met verlies van snelheid? Dan is het wellicht het interessantst om een extra wifi punt via een netwerkkabel aan te sluiten. Dit zorgt er voor dat de internetsnelheid maximaal binnen zal komen op het wifi punt. Het wifi punt kan aldus de volledige snelheid uitzenden. Dat is een belangrijk verschil in vergelijking met wifi repeaters. Ondanks het feit dat ook deze systemen prima werken is het namelijk zo dat ze slechts één ding tegelijkertijd kunnen. Dat kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van het internet. Dat probleem stelt zich bij het gebruik van wifi punten niet. Deze punten kunnen dan ook het internet over de volledige snelheid uitzenden. Hierdoor is de kans op een kwalitatieve verbinding een behoorlijk stuk groter in vergelijking met een repeater.

wifi repeater aanleggen

Wat zijn wifi repeaters?

Heb je draadloos internet in huis, maar merk je dat het signaal van je draadloze internetverbinding lang niet overal even optimaal is? In dat geval zou je er voor kunnen kiezen om gebruik te gaan maken van één van de verschillende wifi repeaters die op de markt zijn terug te vinden. Een wifi repeater is eigenlijk een andere naam voor een wifi versterker. Zo’n systeem werkt ongelofelijk eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is ze op een plaats in het stopcontact steken waar je beschikt over een goede internetverbinding. Vervolgens zal de wifi repeater het signaal van de draadloze router opvangen en deze doorsturen. Dit werkt uitstekend en kan er voor zorgen dat je tot in de kleinste uithoeken van je huis kan rekenen op draadloos internet. Voor situaties waarin het wifi-signaal dus een grote(re) afstand moet overbruggen is gebruikmaken van een wifi repeater echt ideaal te noemen.

Internet via stopcontact

Het spreekt voor zich dat je graag overal in huis wil kunnen genieten van het snelst mogelijke internet. Wanneer je draadloos werkt is het best mogelijk dat dit niet overal tot de mogelijkheden behoort. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van enkele storende elementen die zich in je woning bevinden. Om dit probleem op te kunnen lossen kan je er voor kiezen om gebruik te gaan maken van internet via het stopcontact. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde homeplug. Deze homeplug werkt in het volledige stroomnet van je woning. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat het hierbij dient te gaan om een samenhangend elektriciteitsnetwerk. Verschillende fasen en groepen vormen geen probleem.

Op één homeplug adapter dient de router of model te worden aangesloten door middel van een UTP kabel. De andere homeplugs zorgen vanaf dat moment voor internet via het stopcontact. Eigenlijk is het zo dat er in de praktijk een soort van netwerkkabel wordt gemaakt via het stroomnet. Op deze manier kan je overal in je woning genieten van lekker snel internet zonder dat er daarvoor hak- en breekwerken dienen te worden uitgevoerd.