Je bekijkt nu Aandeel glasvezel internet gestegen tot circa 20%

Aandeel glasvezel internet gestegen tot circa 20%

  • Berichtcategorie:Tips
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat in het eerste kwartaal van 2016 het aantal glasvezel abonnementen is gestegen met bijna 60.000. Daarmee komt het totale aantal glasvezelaansluitingen uit op 955.000. De totale markt voor internetabonnementen is niet verder toegenomen.

De stijging van het aantal glasvezelabonnementen gaat dan ook ten koste van traditionele internetaansluitingen via de kabel. Er zijn nu nog 3.225.000 koperdraadaansluitingen in Nederland. De verwachting was aanvankelijk dat het aantal glasvezelaansluitingen de grens van 1 miljoen zou passeren in het eerste kwartaal. Doordat KPN de investering in glasvezel te duur acht wordt de aandacht de laatste maanden verlegd naar het opwaarderen van bestaande kopernetwerken. Daarmee kunnen ook snelheden tot 100 mb per seconde worden gerealiseerd. Voor veel huishoudens is deze snelheid voldoende

Veel huishoudens hebben snelheid boven 30 mb per seconde

In twee derde van de huishoudens worden een internetsnelheid van tenminste van 30 mb per seconde gerealiseerd. In nog eens een derde wordt een snelheid van boven de 100 mb per seconde gehaald. Toch blijft KPN investeren in de aanleg van nieuwe glasvezelaansluitingen. De investeringen blijven wel achter bij de verwachtingen, waardoor het langer zal duren voordat iedereen in Nederland over glasvezel zal kunnen beschikken. Op dit moment is KPN de enige partij die glasvezelaansluitingen in Nederland aanlegt. Wel moet zij concurrenten de gelegenheid geven om van de aangelegde infrastructuur gebruik te maken.