Wanneer krijg ik glasvezel

Deze site is speciaal bedoeld om te peilen of er interesse is bij consumenten
in een glasvezelaansluiting aan huis.

Het aansluiten van één woning op glasvezel kost al gauw honderden tot zelfs duizenden euro’s. Een buurt of een wijk aansluiten, is voor bedrijven die glasvezel aanleggen dus al gauw een miljoeneninvestering. Ook voor hen is het een moeilijke tijd, dus dat geld willen ze liever niet uitgeven. Hoe meer mensen echter interesse hebben in zo’n aansluiting, hoe aantrekkelijker het wordt om toch te gaan graven.

Deze site is DE spreekbuis voor iedereen die glasvezel wil – niet alleen voor Kenniswijk, maar voor heel Nederland. Door u hieronder te registreren maakt u duidelijk aan de glasvezelexploitanten dat ze wat u betreft morgen mogen gaan graven. Hoe meer mensen in uw buurt zich inschrijven, hoe groter het effect! Maar het biedt natuurlijk geen garantie!

Is dit initiatief alleen voor Kenniswijk?

Nee zeker niet! Het initiatief voor deze inventarisatie komt wel uit Kenniswijk, maar alle inwoners van Nederland kunnen zich registreren!


Wanneer krijg ik glasvezel?

Naast 1200 woningen in Kenniswijk die al glasvezel hebben, zijn in heel Nederland momenteel projecten gestart om de aanleg van glasvezel te bevorderen. Omdat hiervoor gegraven moet worden, is het aansluiten van individuele woningen onbegonnen werk. Projecten worden dus in de regel per buurt, wijk of straat uitgevoerd. De inventarisatie op deze site is dus bedoeld om ‘kansrijke’ gebieden te kunnen identificeren, op basis waarvan de installateurs kunnen beslissen waar ze gaan investeren.


Wat is nu precies ‘breedband’?

De definitie van breedband is snel aan het veranderen. Toen ADSL en kabel nog nieuw waren, beschouwden we dat in vergelijking met ISDN en telefoonlijn als breedband. Die term is inmiddels aardig ingeburgerd. Maar met de komst van nog snellere verbindingen zoals glasvezel kunnen we kabel en ADSL eigenlijk geen breedband meer noemen. Voor de Kenniswijk breedbandsubsidieregeling wordt als definitie gehanteerd: “alle verbindingen met een symmetrische bandbreedte van minimaal 10 megabit per seconde (dus zowel up als down).


Waarom glasvezel, als ADSL en kabel ook steeds sneller worden?

De hoeveelheid informatie die je over een telefoon- of coax-kabel kunt sturen (de bandbreedte) is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Het is nu mogelijk om downloadsnelheden tot 10 Mbps te halen… maar… hiermee is het meest haalbare zo’n beetje bereikt.
Glasvezel wordt nu al aangeboden vanaf 10 Mbps download- EN uploadsnelheid – en dat is nog maar het begin. Er zijn nu al glasvezelnetwerken waar 100 Mbps tot in de woning loopt en de ontwikkelingen op glas zijn nog maar een paar jaar bezig. Die grote bandbreedte is nodig omdat steeds meer diensten elektronisch zullen worden aangeboden. Die diensten zijn er nu nog niet zoveel, maar omdat de aanleg van glasvezel nog vele jaren vergt moet er nu al wel een begin mee worden gemaakt.

Vacature energieadviseur

ikwilglasvezel.nl